SI | EN | RU | IT ZDRAVJE  |  RAZVAJANJE  |  LEPOTA  |  DONAT MG  |  PREVENTIVNI PREGLEDI  |  SPECIALISTIČNI PREGLEDI  |  CENIKI
Zdravilišče Rogaška
 
 
Novice Ceniki RezervacijeRezervacije Obisk z napotnicoObisk z napotnico Spletni diagnostikSpletni diagnostik Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja
O nas
DONAT Mg
Paketi dobrega
Programi razvajanja
Balneologija
Fizioterapija
Akupunktura
Preventivni menedžerski pregledi
Kozmetika
Menopavza - zanjo in zanj po 40. letu
Estetska dermatologija
Kirurgija roke
Sindrom karpalnega kanala
Dupuytrenova kontraktura
Sprožilni prst
Estetska plastična kirurgija
Žilna kirurgija
Specialistični pregledi in diagnostika
Klinični laboratorij
Inbody preiskava
Zdraviliško zdravljenje
Osebna genetska analiza
Hoteli v Zdravilišču Rogaška
Ceniki
Darilni bon
Povpraševanje
Kontakt
Kako do nas
Prijava na e-novice

Sindrom karpalnega kanala ali sindrom zapestnega prehoda

Karpalni kanal ali zapestni prehod je ozek tunel na dlanski strani zapestja. V tem kanalu leži mediani živec skupaj z devetimi kitami mišic, ki upogibajo dlan in prste. Tam je dobro zaščiten pred neposrednimi udarci in lahko opravlja svoje delo – senzorično (čutno) oskrbuje palec, kazalec, sredinec in palčevo stran prstanca, motorično pa del palčeve mišične kepe.

Pritisk na živec povzroči najprej motnje delovanja senzoričnega nitja – mravljinčenje in bolečino. Če pritisk ne popusti, okvari tudi gibalno nitje, tako se razvije za sindrom značilna šibkost mišic dlani in z njo povezani nerodnost prstov, padanje predmetov iz rok in podobne nevšečnosti.

Pogosto se sindrom zapestnega prehoda pojavi v slopu sistemska bolezen, ki najpogosteje prizadene sklepe in jo vsi poznamo pod imenom revma. Gre za najpogostejšo obliko sistemskih bolezni veziva, in sicer revmatoidni artritis.

Prvi simptomi

Bolezen se začne postopoma z blago neizrazito bolečino v zapestju, ki se lahko razširi tudi v predel dlani, na notranjo stran podlakti ali celo do ramena. Vsi prsti razen mezinca postanejo mravljinčasti, omrtvičeni po daljši ali celo krajši prisilni drži zapestja.

Ponoči – sploh proti jutru – so težave bolj izrazite kakor podnevi. Stresanje roke začasno zmanjša težave. Bolj ko bolezen napreduje, slabše je zaznavanje dotika s prizadetimi prsti. Nazadnje postanejo na dotik povsem neobčutljivi oziroma gluhi, roka postane šibkejša in bolj okorna. 

Zdravljenje

Dokler so težave le blage in izrazito prehodne narave, jih je mogoče obvladati z večkratnimi prekinitvami del, ki obremenjujejo zapestja in prste. Kadar kljub takemu načinu dela težave vztrajajo ali se stanje celo slabša, so na voljo občasna imobilizacija, zdravila ali operacija.

Operacija poteka v lokalni anesteziji. Živec lahko sprostimo s klasično odprto ali endoskopsko metodo. Operacija je kratka, traja deset do petnajst minut. Kirurški poseg po rehabilitaciji, ki traja do dva meseca, praviloma zelo izboljša stanje.

Pogosta vprašanja

Ali so drobne, na pogled grde žilice na nogah znak bolezni ven na nogah?
Ali so vsa znamenja na koži nevarna za razvoj malignega melanoma?
Že več let me moti prekomerna poraščenost po obrazu. Doslej sem uporabljala že številne metode, ki pa niso bile uspešne. V zadnjem času se mi koža tudi vnema. Zanima me, koliko je dejansko učinkovita laserska depilacija in kako laser sploh deluje.

Poglejte še ...

Estetska dermatologija
Paketi dobrega
Ceniki - Kirurgija roke
Copyright © 2011 Zdravilišče Rogaška, Zdravstvo d.o.o., Zdraviliški trg 9, 3250 Rogaška Slatina, T: +386 (0) 3 811 70 00, F: +386 (0) 3 811 70 11, E: info@rogaska-medical.com
Izdelava spletnih strani: AV studio